Ingredienser
2-3 fläskfiléer
2-3 fläskfiléer
ca 1 1/2 kg
Smör
Salt
Marinad 1:
3 vitlöksklyftor
1 liter vatten
3/4 dl grovt salt
5 kvistar färsk rosmarin
Marinad 2:
1 vitlöksklyfta
1 citron2
1 dl olivolja
2 msk finhackad rosmarin
Gör så här
Dagen före festen. Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfiléerna. Krydda och bryn runt om i smör. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i mitten på den tjockaste delen av fläskfiléerna. Ugnsstek tills innertemperaturen är 70°. Skala och skiva vitlökarna. Koka upp vatten, salt, rosmarikvistar, vitlöksklyftor och 1 msk grovt malen vitpeppar till marinad 1. Låt svalna. Lägg köttet i marinaden i en form så att det täcker köttet. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.
Gör så här
Dagen före festen. Sätt ugnen på 175°. Putsa fläskfiléerna. Krydda och bryn runt om i smör. Lägg över i en ugnssäker form. Stick in en köttermometer i mitten på den tjockaste delen av fläskfiléerna. Ugnsstek tills innertemperaturen är 70°. Skala och skiva vitlökarna. Koka upp vatten, salt, rosmarikvistar, vitlöksklyftor och 1 msk grovt malen vitpeppar till marinad 1. Låt svalna. Lägg köttet i marinaden i en form så att det täcker köttet. Täck med plastfolie och ställ i kylen över natten.
Festdagen. Skala och finhacka vitlöken. Skala citronen, skär skalet i strimlor. Koka upp lite vatten, lägg ner skalet och låt koka 3 minuter. Häll av vattnet och blanda skalet med citronjuice, olivolja, rosmarin, vitlök och 1/2 tsk grovmalen vitpeppar till marinad 2. Skär köttet i skivor och lägg upp på ett fat med kant. Häll på marinaden och låt marinera minst 2 timmar. Ät och njut!
Pajer av olika slag tycker jag funkar bra på ett buffébord, som ett matigt komplement till lite lättare rätter. En favorit som jag gärna gör och bjuder på är potatis- och getostpaj. Älskar som bekant allt med getost i och den här pajen är underbart god (om man gillar getost så klart!).
1 krm salt
150 g kallt smör
Fyllning
500 g kokt potatis (koka den nätt och jämt klar)
2 ägg
2 dl crème fraiche
1 1/2 dl grädde
1 1/2 dl hackad gräslök
2 krm salt
1 krm svartpeppar
300 g grovriven getost, t ex vit caprin eller chèvre
Gör så här
1. Blanda mjölet och saltet med smöret, skuret i bitar. Använd en gaffel och arbeta degen tills den är smulig. Arbeta snabbt ihop till en deg. Låt den vila i en plastpåse i kylskåpet i minsten timme.
2. Sätt ugnen på 200°C.
3. Tryck ut degen i en pajform, ca 24 cm i diameter.Nagga bottnen med en gaffel. Förgräddaskalet i 10 minuter. Sänk ugnsvärmen till175°C.
4. Riv potatisen på den grövsta sidan av järnet.
5. Vispa upp äggen och tillsätt crème fraicheoch grädden. Blanda i gräslöken och kryddorna.Rör ner osten och potatisen. Fyll pajformenoch grädda pajen i ca 50 minuter.
Fler fredagsbloggare: Västmanländskan, Nilla, Simone, Desiree, Annika, Anne, Petra, Millan, Anki, Cecilia, Leopardia, Strandmamman, Jemaya, Musikanta, Lena, Erica, Marie, Saltistjejen, Lia, Marina, Jennie, Anna, Maisoui, Ingabritt, Emma, Kristallena, Christel, Moster Mjölgumpa, Musikanta, Norrsken och Stjärnfall, Taina, Sparkling, Marskatten, Sara, Lisa, Bollebygdsbo, Birgitta, iamannika, PetchieCurieux, Minerva
I helgen ska vi göra ett nytt försök med 2-årskalas för Oscar men den här gången blir det hemma hos oss eftersom lokalen vi hade bokat förra helgen inte är ledig förrän i juni nästa gång. 10 barn och 13 vuxna kommer = fullt hus! Håll tummarna för att solen skiner så att vi kan vara ute! Hoppas alla får en underbar helg.
11 kommentarer:
Mia! Vilka härliga recept du bjuder på då! Och jag ska skriva ut dem. Måste prova!!! Pajen blir nog redan i helgen.
Lycka till med kalaset :D
Kram!
Mmm...den där pajen bara måste provas...Låter HUR god som helst!
Önskar dig en jättefin helg!
KRAM!!!
Älskar också getost! Inte FÖR lagrad dock. Hoppas jag kan prova pajen i sommar.
Fläskfilén låter väldigt spännande. Ska prova ganska snart eftersom jag ska ha mina körsystrar hemma i slutet av maj. Du får hälsa din mamma och tacka!
Även potatispajen vore kul att pröva. Den passar ju extra bra hemma hos oss!
Lycka till med 2-årskalaset och grattiskram till lille Oscar!
Kram/M
Dina recept låter jättegoda, jag har också bjudit på fläskfilérecept idag, men nästa gång ska jag göra din marinad... Grattis till födelsedagsgrisen!
Hoppas ni far en jatte trevlig helg da och att det blir fint vader. Det later lite trangt annars :-).
Den dubbelmarinerade flaskfilen later valdigt mycket som det vi bjod pa till min student.. valdigt gott!! Men sjalva getostpajen hoppar jag kanske over da ;-).
Stor kram
Fläskfilén ska jag pröva, men är inte så vidare förtjust i getost så pajen får vara för min del. Ha ett bra kalas!!
TAck för recepten, matlagning är verkligen inte min starka sida (hoppade därför också över hela temat denna fredag), men försöker (coh måste) lära mig, noterar vad jag hittar här på bloggarna :). Det var jättetrevligt att ta del av er dag i bilder! Fina foton också från Valborg (läser lite i kapp :).
Vilka goda recept!! Mums för marinerad fläskfilé och getostpaj - intressant med potatis i pajen! Jag brukar göra getostpaj med rökt lax och spenat, också gott!
Fläskfilé har vi aldrig köpt i PR, borde ju finnas men det receptet ska jag spara och testa i Sverige i sommar!
Kram
Taina: Pajen är kanongod. Gjorde den på kalaset i helgen och den blev populär!
Annika: Den är god! :-) Kram!
underytanjag:visst är det gott med getost! Men jag håller med, inte för lagrad! Kram!
Musikanta: Jag ska hälsa mamma! :-) Den är väldigt god. Oscar tackar o bockar! Kram!
Christel: födelsedagsgrisen hälsar o tackar! ;-)
Millan: jag hade en känsla av att du inte skulle gilla getostpajen! ;-) Kram!
Strandmamman: den blir väldigt god, fläskfilén alltså. Saftig och smakrik!
Jemaya: Tack! jag har sett andra bloggare som dokumenterat en dag och tyckte det var en bra idé! ha det bra!
petchie: Åh getost, lax och spenat låter inte dumt! Jag brukar göra en lasagne med getost o spenat. Mumsigt!Kram!
Å vad gott det lät med den där dubbelmarinerade filén! Det receptet ska jag spara.
Kram!
Skicka en kommentar