fredag 17 april 2009

Fredagstema: vårtecken

Inlägget idag blir lite av en upprepning av tidigare inlägg den här veckan eftersom det handlar om vårtecken. Under påskhelgen upplevde vi det tydligaste vårtecknet, i alla fall för mig, blåsippor och vitsippor. Trots att träden inte har fått sina späda, nya gröna löv än och trots att det är fullt av vissna löv på marken så kommer de ändå upp genom jorden upp i ljuset. Som små blå och vita solar står de uti backarna utan strumpor och skor. Då är det vår för mig.


Ett annat vårtecken är att alla börjar pyssla och påta i sina trädgårdar. Möbler ska fram ur förråd, buskar ska klippas, rabatter ska rensas och nya blommor ska planteras. Helt plötsligt ser man sina grannar igen efter en lång vintervila från utomhusaktiviteter. Det är också vår för mig.

Det sista vårtecknet för mig är Valborgsmässoafton. På den ö i Karlskrona där jag är uppvuxen firas Valborg på samma sätt varje år. En vecka innanValborg får man börja lägga ris till en brasa på en stor äng. Byalaget samlar in pengar till fyrverkeriet från alla som bor på ön. Vid 18-tiden på Valborgsmässoafton öppnar den temporära kiosken där man kan köpa korv med bröd, Fetstis och Plopp. Dagen till ära tar man på sig sin nya vårjacka och nya vårskor trots att det många gånger är alldels för kallt. Men är det vår så är det. Kl.20:30 tänds elden och alla stämmer in i "Sköna maj" och "Vårvindar friska". För många år sedan var det alltid en manskör från stan som sjöng och då blev det extra stämningsfullt. Efter skönsång är det dags för fyrverkeriet som alla bidragit till. När det är slut börjar en del dra sig hemåt igen medan andra stannar kvar och värmer sig vid det som är kvar av elden. Då är det verkligen vår.

Fler fredagsbloggare: Nilla , Simone , Desiree , Annika , Anne , Petra , Millan , Anki , Marianne , Victoria , Cecilia , Leopardia , Strandmamman , Jemaya , Lena , Erica, Marie , Saltistjejen , Lia , Marina , Anna , Maisoui , Ingabritt , Västmanländskan , Emma , Kristallena , Victoria , Christel , Moster Mjölgumpa , Musikanta , Norrsken och Stjärnfall , Taina , Sparkling , Marskatten , Sara, Lisa , Bollebygdsbo, underytanjag

Hoppas alla får en underbar helg i vårsolen!

9 kommentarer:

Jemayá sa...

De är så fina, vit-och blåsipporna, så här långt norrut växer de inte vilt, men jag har en planta i min trädgård. VAd fin dig blogg är med hela familjen där upptill - med våren vill jag alltid ha förändring runt mig (vårtecken :), möblera om, slänga skräp - och nu vill jag få nya vindar på bloggen!! Ha ett fint veckoslut!

Mia sa...

Jemayá: visst är det fint med blåsippor och vitsippor. Kan man köpa plantor av det? Det hade jag velat ha. Jag fick ett ryck för ett tag sedan och lekte lite i Photoshop och resultatet blev blogg-rubriken. Ha en underbar helg!

Annika sa...

Det där är sådana vårtecken som jag saknar. Vitsippot, blåsippor och Valborg finns ju inte här.
Valborg...Ja, det är VÅR!! Just det där att man tvunget skulle vara vårklädd fast man häll på att frysa ihjäl. Tror jag minns snö på valborg, men även enorm värme.
Och visst är det där med trädgprdsmöbler ett vårtecken. Verkligen!!
Ha en fin helg!
stor kram!!

Erica sa...

Jättefina bilder :)
Jag blir lite avundsjuk på er som har vårblommor nu ;) Här har vi fortfarande snön kvar, så några blommor har inte kommit än...

Ja, Valborgs är verkligen vår :D
Det är en speciell vårkänsla den dagen (även om vi brukar ha snö kvar då också).
Låter som en mysig valborgstradition ni har.

Hoppas du får en bra helg!

Mia sa...

Annika: Ja oj vad man har frusit på Valborg många gånger. Men fin var man! :-) Vi hade frost i morse så det finns chans/risk för en kall Valborg i år med. Tar nog på mig en extra tröja i så fall. Har blivit lite förnuftigare med åren ;-) Kram!

Erica: Det är en väldigt mysig Valborgstradition. Vill ta med mig den till Göteborg! Ha en bra helg!

Taina sa...

Vitsippor, blåsippor. Åååååh vad jag saknar dem. Men det finns mycket annat att titta på här så jag ska inte klaga. Våren är ju så underbar! Någon majbrasa har de heller inte här. DET om något är ett vårtecken! Instämmer.
Ha en vårlig helg!
Kramen!

Västmanländskan sa...

De är så söta de små sipporna :)

Anonym sa...

Hej Mia ! I år blir det både ABF:s manskör + klass 3:s elever som sjunger in våren till bålet. Så ni är välkomna ner igen ;-)) Mamma

Fritt ur hjärtat sa...

Säkra vårtecken du beskriver allihop. Här på västkusten har vi först påskbrasan och sedan valborgsbrasan. Ingen vårutan "Vintern rasat" :-)