onsdag 10 december 2008

Tomtar, tvättmaskiner och chokladkolapaj!

Idag är första dagen på över en vecka som båda barnen är på dagis samtidigt. Albin fick ögoninflammation i söndags och har varit hemma ett par dagar. Det enda positiva med ögoninflammation är att de har varit väldigt pigga i övrigt så vi har kunnat hitta på saker ändå. I går var Albin och jag inne i Slottsskogen och lekte tillsammans med Gunilla. Innan vi åkte hem fikade vi på ett café på Linnégatan. En mysig dag med andra ord. Att Albin saknar dagis blev väldigt tydligt när vi hämtade Oscar igår för då sprang Albin in och pekade på alla rum och sa vad man gjorde där; byggrummet, kuddrummet, lekrummet, köket osv han hälsade på alla barnen och blev överlycklig när han fick stanna och leka en liten stund. Personalen på dagis är verkligen underbar. På skoj sa jag att jag kanske kunde lämna barnen här och åka och handla eftersom Albin blev så glad över att få komma dit. Då frågar de hur lång tid det tar och säger att det går bra! Vi åkte så klart och handlade alla 3 men den underbara personalen sa att om du behöver handla någon annan gång så ring hit innan så kan du hämta barnen lite senare bara.

I går fick vi hem vår nya tvättmaskin så nu kan vi börja beta av tvätthögen som vuxit sig ganska så stor. Albin tyckte det var väldigt spännande att titta på och prata med de som installerade tvättmaskinen. Han hämtade den ena leksaken efter den andra och sa: "Titta farbror detta är Wall-E han är en robot som flyger långt upp i rymden, kom och titta på TV:n", "titta farbror detta är min blåa buss som jag har fått av farmor, det sitter en gubbe där inne och kör". Jag vet inte om de uppskattade att bli kallade för farbror, de var i 25-års åldern!

På fredag är det luciafirande på dagis så jag har köpt tomtedräkter till Albin och Oscar. Igår visade jag Albin hans tomtedräkt och sen dess har han gått runt med sin tomteluva på huvudet, han somnade till och med med den på huvudet igår kväll. Han ger alla paket hela tiden för det är ju det tomten gör (paket = en sked, en kudde...!). Här dricker tomten lite thé för att lindra sin hosta lite.
Vi har fortfarande inte fått några besked på jobbet om vilka som får gå och vilka som får stanna. Det känns väldigt konstigt eftersom alla på VCC (Volvo Personvagnar) nu har fått veta och det handlar om flera tusen tjänster som skulle förhandlas, hos oss är det 45. Det positiva är att på VCC blev det till slut "bara" 210 tjänstemän som fick sluta och inte det ursprungliga antalet på ca 2000. Vi får hoppas att det kan bli ett liknande scenario här.

Måste passa på att lägga in en bild på när Albin, Oscar, Alicia och Hugo leker Björnen sover. Alla vill så klart vara björn!
Det är ju onsdag idag och då får vi väl bjuda på ett litet recept också. Tycker det är dags för en efterrätt igen. Den här pajen räcker till många för den är väldigt mäktig men otroligt god om man älskar choklad och kola! Har hittat receptet på http://www.alltommat.se/ .
Chokladkolapaj

200g Safari Chokladkakor
75 g smör

Mörk chokladkola
1 ½ dl grädde
1 ½ dl strösocker
1 dl mörk sirap
2 msk kakao
½ tsk ättiksprit (12%)
50 g smör

Vit Chokladkola
1 ½ dl grädde
1 ½ dl strösocker
1 dl ljus sirap
100 g vit choklad
½ tsk ättiksprit (12%)
50 g smör

Gör så här
1. Mixa kakorna till smulor i en matberedare. Smält smöret och häll i matberedaren under tiden som den går. Tryck ut smulorna i en veckad pajform med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Ställ kallt.
2. Mörk chokladkola: Blanda grädde, socker, sirap och kakao i en kastrull och koka upp. Låt koka ca 10 min till 120°. Dra kastrullen från värmen och Rör i ättiksprit och smör. Häll upp kolan i pajskalet. Ställ kallt.
3. Vit chokladkola: Blanda grädde, socker och sirap i en kastrull. Koka upp och koka ca 10 min till 120°.
4. Hacka under tiden chokladen. Dra kastrullen åt sidan och rör i hackad choklad, ättiksprit och smör. Häll genast smeten över den stelnade mörka chokladkolan. Ställ kallt.
5. Inför servering är det gott om pajen ställs fram en stund innan den serveras. Pudra över lite kakao. Servera ev vispad grädde till.

2 kommentarer:

Petchie75 sa...

Mums, den kakan ser jättegod ut!!
Vad tråkigt att ni fortfarande inte fått något besked om framtiden, håller tummarna för er på mån-tisdag nästa vecka.
Hi hi, roligt att alla barnen ville vara den sovande björnen!

Mia sa...

Den är livsfarlig den kakan! :-) Ja det är riktigt trist att det dröjer så länge med besked på jobbet, nu vill man bara få veta och gå vidare. Tack för tummarna!