onsdag 5 november 2008

Onsdagsrecept

Förutom getost i mat så är jag barnsligt förtjust i mat med nötter i. I helgen när mina föräldrar var och hälsade på så plockade vi fram ett favoritrecept med jordnötter i. Håll till godo!

Jordnötsmarinerade kycklingspett och grillade fruktspett

Till ca 4 personer

3-4 kycklingfiléer
12-16 tunna grillspett

Jordnötssås och marinad
2 dl salta jordnötter
2 skalade vitlöksklyftor
1 tsk malen ingefära
½ dl koncentrerad apelsinjuice
2 msk japansk soja
1 ½ dl majsolja

Frukt- och grönsaksspett
8 schalottenlökar
½ liten ananas eller 3 konserverade ringar
1 röd paprika
1 banan
1 tsk olja
1 tsk soja

1. Lägg alla ingredienser till såsen, utom oljan, i en matberedare eller mixer. Mixa och tillsätt oljan under gång.
2. Skär kycklingköttet i drygt sockerbitsstora kuber och trä upp det på 6-8 tunna grillspett.
3. Lägg 2/3 av såsen i en serveringsskål. Bred resten över kycklingspetten och låt dra en halvtimme eller längre.
4. Skär upp alla ingredienser till grönsaksspetten och trä upp dem på grillspett. Lägg dem på ett fat och pensla med olja och soja.
5. Värm ugnen till högsta värme 250°. Låt en aluminiumfolietäckt plåt värmas med i ungen.
6. Växla över ugnstermostaten till grill. Olja den heta plåten lätt och grilla alla spett samtidigt ca 7 minuter i övre delen av ugnen.
7. Servera med ris och resten av jordnötssåsen.

PS. Såsen blir otroligt god så jag brukar alltid göra 1 ½ sats minst! :-)

Inga kommentarer: